Punjenje LiFePO4 baterija običnim punjačem? – Ne!

04/03/2024 in Akumulator, Solar

Punjenje LiFePO4 baterija običnim punjačem? – Ne!

LiFePO4 baterije, poznate i kao Litijum-gvožđe fosfatne baterije, stekle su popularnost kao pouzdan i dugotrajan izvor napajanja za različite primene. Kako sve više ljudi koristi ovu naprednu tehnologiju, pojavljuju se uobičajena pitanja, poput toga da li je bezbedno puniti LiFePO4 baterije običnim punjačem. U ovom članku ćemo se pozabaviti detaljima i pružiti više informacija u vezi punjenja LiFePO4 baterija.

LiFePO4 baterije imaju brojne prednosti u odnosu na tradicionalne olovno-kiselinske baterije, uključujući veću gustoću energije, duži vek trajanja i mogućnost bržeg punjenja. Obično se koriste u električnim vozilima, sistemima obnovljivih izvora energije i prenosivoj elektronici zbog svojih superiornih performansi i sigurnosnih karakteristika.

Dakle, pitanje je: „Mogu li se litijumske baterije napuniti standardnim punjačem za olovno-kiselinske akumulatore punjačem?“

Za početak, važno je znati da se litijumske baterije, posebno LiFePO4 baterije, razlikuju od olovno-kiselinskih baterija i da nisu svi punjači za baterije prikladni za njih.

Potpuno napunjena LiFePO4 baterija od 12V obično drži napon oko 13,3-13,4V, dok će olovno-kiselinska baterija pri punom napunjenju biti približno 12,6-12,7V. Čak i pri 20% kapaciteta, LiFePO4 baterija i dalje održava viši napon od oko 13V u poređenju sa ekvivalentnom olovnom baterijom od 11,8V.

Postoje jasne razlike zbog višeg napona po ćeliji, strožih tolerancija napona i odsustva punjenja punjenja pri punom kapacitetu. Preciznost u isključenju napona je ključna za LiFePO4 ćelije, jer one ne mogu prihvatiti prekomerno punjenje. LiFePO4 je efikasan sistem koji prihvata samo ono što može bezbedno da apsorbuje.

Naročito je bitno istaći da ovde dve vrste baterija imaju različite algoritme punjenja! Ovi algoritmi su ključni za efikasno punjenje i održavanje kapaciteta baterija. Evo kako se oni razlikuju:

 1. Olovno-kiselinski akumulatori:

  • Konstantni napon (CV) algoritam: U ovoj fazi, punjač održava konstantan napon (obično oko 13,6 V) dok se struja postepeno smanjuje kako se baterija puni. Ova faza je korisna za brzo punjenje, ali može dovesti do prekomernog punjenja ako se ne prati pažljivo.
  • Pulsirajući algoritam punjenja: Ovaj algoritam koristi kratke pulsirajuće struje kako bi se održala baterija. Pulsirajući punjači su često korišćeni za održavanje olovno-kiselinskih akumulatora.
  • Trostepeni algoritam: Ovaj algoritam kombinuje CV fazu sa smanjenjem struje kako se baterija puni. To omogućava brzo punjenje uz minimalan rizik od prekomernog punjenja.
 2. LiFePo4 baterije:

  • Konstantni napon/konstantna struja (CV/CC) algoritam: Ovaj algoritam koristi se za punjenje LiFePo4 baterija. Punjač prvo održava konstantnu struju (obično 0,3-0,5C) dok baterija ne dostigne maksimalnu napetost (obično 4,0 V). Zatim se prebacuje na konstantni napon (obično 4,0 V) dok struja ne padne ispod 0,03C, što znači da je punjenje završeno.
  • Apsorbirajući napon (CV) algoritam: Ovaj algoritam održava konstantan napon (obično 14,4 V ili 14,6 V) dok baterija ne dostigne određeni napon. Nakon toga, punjenje se zaustavlja kako bi se izbeglo prekomerno punjenje.

Dakle, nameski punjači za litijumske baterije koriste CV/CC (konstantni napon/konstantna struja) algoritam punjenja. Punjač reguliše struju na unapred određeni nivo sve dok baterija ne dostigne postavljeni prag napona. Kada se baterija približi punom napunjenju, struja se postepeno smanjuje. Ovaj sistem punjenja omogućava efikasno, brzo punjenje bez rizika od prekomernog punjenja, što ga čini pogodnim za različite tipove baterija, uključujući LiFePO4 i Li-ion.

Stoga, ključno je koristiti namenski LiFePO4 punjač prilikom punjenja LiFePO4 baterija. Obični punjači nisu dizajnirani da zadovolje jedinstvene zahteve ovih baterija, a njihovo korištenje može dovesti do neefikasnog punjenja, potencijalnog oštećenja i smanjenog veka trajanja baterije.

Ulaganjem u kvalitetan LiFePO4 punjač sa odgovarajućim algoritmom punjenja, možete osigurati sigurno, efikasno punjenje i maksimizovati performanse vaših LiFePO4 baterija.

Za više informacija i pomoć oko odabira odgovarajućeg punjača, nazovite na 021/840-666.Pregledajući ovu veb stranicu, slažete se sa našom politikom privatnosti.
Slažem se