BMS – Šta je to ?

24/02/2024 in Solar

BMS – Šta je to ?

BMS je skraćenica koja označava upravljački sistem baterije (Battery Management System) u litijum-jonskim baterijama. Ovo je ključni deo litijumskih baterijskih sistema, koji ima nekoliko važnih funkcija:

  1. Balansiranje baterija: Litijum-jonske baterije se sastoje od više ćelija spojenih u seriju. BMS prati napon i kapacitet svake ćelije i ravnomerno raspoređuje punjenje i pražnjenje kako bi se osiguralo da sve ćelije rade u optimalnom opsegu. To sprečava prekomerno punjenje ili pražnjenje pojedinačnih ćelija, što može dovesti do oštećenja baterije.

  2. Zaštita od prenapona i preniskog napona: BMS nadgleda napon baterije i prekida punjenje ili pražnjenje kada napon pređe sigurne granice. To štiti bateriju od oštećenja usled prenapona ili preniskog napona.

  3. Termalna zaštita: BMS takođe može nadgledati temperaturu baterije i preduzeti odgovarajuće mere ako se baterija pregrije. To može uključivati smanjenje struje punjenja ili pražnjenja kako bi se smanjilo zagrevanje.

  4. Praćenje stanja baterije: BMS prati kapacitet, stanje punjenja i druge karakteristike baterije. Ovo omogućava precizno praćenje performansi baterije i predviđanje njenog veka trajanja.

  5. Komunikacija i kontrola: BMS može komunicirati sa spoljnim sistemima, kao što su solarni (off grid) inverteri, kontroleri motora ili upravljački sistemi vozila, kako bi im pružio informacije o stanju baterije ili kontrolisao njen rad u skladu sa zahtevima sistema.

Ukratko, BMS je ključni deo litijumskih baterijskih sistema koji omogućava sigurno i efikasno upravljanje baterijama, produžavajući njihov vek trajanja i osiguravajući pouzdan rad.Pregledajući ovu veb stranicu, slažete se sa našom politikom privatnosti.
Slažem se